NEWS

03.10.2016

Perfect Food - Mozzarella di Bufala

zrobione-minObecność sera mozzarella na polskich stołach zarówno tych domowych jak i restauracyjnych nikogo już nie dziwi. Łatwo dostępna, lekka, biała kulka sera wytwarzanego z krowiego mleka na stałe zagościła w gastronomii kraju nad Wisłą. Niewiele osób jednak ma świadomość, że gdzieś na południu Włoch, wśród wzgórz Kampanii wytwarza się najbardziej cenioną odmianę mozzarelli na świecie, którą to potomkowie Juliusza Cezara nazywają „Mozzarella di Bufala”

Mozzarella di Bufala Campagna D.O.P – tak właściwie brzmi pełna nazwa sera wytwarzanego w 100% z mleka bawolego (nie krowiego!), produkowanego wyłącznie według historycznych receptur z miasta Aversa w okolicach Neapolu. Mleko bawole w zestawieniu z mlekiem krowim wygrywa przede wszystkim wyższą zawartością tłuszczu mlecznego i białka, co bezpośrednio wpływa na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz jego wyższe wartości odżywcze. W efekcie gotowy do smakowania ser jest delikatniejszy i zauważalnie bardziej kremowy. Wszystkich tych, którzy na własnej skórze przekonać się chcą o smaku Mozzarella di Bufala, odsyłamy do karty menu Restauracji PINO, chociażby do rubryki „pizza”. To tak tylko, żeby nie być gołosłownym :)

CAPRESE BUFFALA - MOZZARELLA BUFFALA D.O.P., POMIDORY, ŚWIEŻA BAZYLIA